- Αρχικη
- Κόπηκε η Βασιλόπιτα της ΔΙΑΑΜΑΘ
- Ανακοινωση
Κόπηκε η Βασιλόπιτα της ΔΙΑΑΜΑΘ
Αισιοδοξία & ταχύτητα για την εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης
Στην ίδια την ΔΙΑΑΜΑΘ έπεσε το φλουρί της πίτας που κόπηκε στα γραφεία ενώπιον του προέδρου Δημήτριου Κοτσάκη, δημάρχου Κομοτηνής, του διευθύνοντος και του προσωπικού στα γραφεία του φορέα. «Αυτό σημειολογικά κάτι θα σημαίνει» είπαν όλοι που δέχθηκαν ευχάριστα το γεγονός.
Ο Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ, Δημήτριος Δερματάς εξέφρασε την ελπίδα «με το έργο της εταιρίας να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινή πραγματικότητα στην ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας, έτσι ώστε αύριο μεθαύριο να έχουμε ένα καλύτερο τόπο να δώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας από αυτό που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας». Ευχήθηκε ένα βιώσιμο, ειρηνικό, δημιουργικό 2009 για όλους μας και για την ΔΙΑΑΜΑΘ και τον «Θησέα» και την Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και το ΠΕΧΩ, την Περιφέρεια, τους δημοσιογράφους που βοηθούν και καλύπτουν τα θέματα, το δήμο Κομοτηνής που μας στηρίζει την προσπάθεια επιδιώκοντας να έρθουν καλύτερες μέρες.
Απαντώντας στην ερώτηση του «Χ» αν υπάρχουν άλλοι φορείς πρότυπο όπως π.χ. της Κοζάνης, της Καρδίτσας, ο κ. Δερματάς ανέφερε: «Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ένα πρότυπο, είναι μία ουσιαστικά αντίστοιχη Α.Ε. η οποία είναι μπροστά από εμάς αυτή την στιγμή ως προς το έργο, ως προς τις αρμοδιότητες κλπ και είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Έχει και άλλους φορείς διαχείρισης στην Ελλάδα, είναι η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά επίσης που είναι πολύ πιο μπροστά από όλους μας και αυτοί έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει καταστάσεις οι οποίες είναι προς μίμηση. Ο Δήμος Ελευσίνας έχει επίσης μία πολύ ωραία και ισχυρή διαχείριση».
Ο δήμαρχος Κομοτηνής έκανε μια σύντομη αναφορά στην υπόθεση της ανακύκλωσης που ξεκινά ουσιαστικά, αφού ξεπεράστηκε ο αρχικός γραφειοκρατικός δαίδαλος το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, τρέχει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και νομίζω ότι θα μπει και αυτό σιγά – σιγά στην ζωή μας, θα πρέπει να το κάνουμε και αυτό βίωμα των δημοτών. Πιστεύω ότι εάν δεν συνεργαστεί η κοινωνία δεν προχωράμε σε τίποτα και θα πρέπει σε αυτό να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά πέραν και της ανακύκλωσης που είναι ένα κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι άριστη, βοηθάμε ο ένας τον άλλο γιατί σε αυτό τον αγώνα είμαστε και οι δύο μαζί και πιστεύω ότι και αυτό θα ευοδωθεί σαν κεντρικός σχεδιασμός ώστε να προχωρήσουμε πέραν της ανακύκλωσης και στην σωστότερη διαχείριση».
Συνέντευξη στον «Χ» του δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη
Ξεκινά το πρόγραμμα κομποστοποίησης των απορριμμάτων
Κύριε δήμαρχε, ήταν λίγο μία ψυχοφθόρα διαδικασία η υπογραφή της σύμβασης, το να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο φορέας στην οποία προεδρεύετε, μία εταιρεία που ήταν λίγο πολύ φάντασμα;
- Κοιτάξτε, η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου μετά την υλοποίησή του από την πλευρά της Περιφέρειας. Υπήρχε και από την πλευρά της Περιφέρειας μία αδράνεια σε ό,τι αφορά ορισμένα ζητήματα τα οποία είχαν κολλήσει σε τοπικές αντιδράσεις, σας θυμίζω το θέμα του Τοπείρου και της αλλαγής σχεδιασμού, όλα αυτά δημιούργησαν κάποιες προϋποθέσεις αρνητικές και η Περιφέρεια και η ΔΙΑΑΜΑΘ είχαν αδρανοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό. Τώρα όμως και με την έλευση του νέου περιφερειάρχη ο οποίος έχει αναλάβει το θέμα προσωπικά και με την αναδιοργάνωση της ΔΙΑΑΜΑΘ, έχουν μπει όλα σε ένα χρονοδιάγραμμα που πιστεύω ότι θα τελειώσει καλά και σε ό,τι αφορά τον κεντρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ό,τι αφορά και παράλληλες δράσεις που κάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ που είναι η ανακύκλωση.
Η ανακύκλωση ήταν κάτι πολύ σπουδαίο και κάναμε πολύ σοβαρή δουλειά, να έρθουμε σε επαφή με την ΕΕΑΑ, να συμφωνήσει μαζί μας όπως και η Περιφέρεια, να απεντάξει δύο κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τον σχεδιασμό της, να τα μεταβιβάσουμε στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης… για να περάσει στην χρήση τους η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Αυτά όλα είναι διαδικασίες που ήθελαν συνεδριάσεις πολλών διοικητικών συμβουλίων και πάμπολλες αποφάσεις. Σε ποιο στάδιο είμαστε τώρα κ. δήμαρχε;
- Αυτή την στιγμή ήδη κτίζεται το ένα εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης που ήταν και το πιο προχωρημένο, οπότε η Ροδόπη και ο Έβρος αποκτούν ανακύκλωση. Υπάρχει ένα μπέρδεμα λίγο σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τρεις νομούς και υπάρχει και εκεί μία προσπάθεια στο να επιλυθεί το πρόβλημα για να ξεκινήσει και εκεί η ανακύκλωση. Αλλά επειδή σε αυτή όλη την διαδικασία δεν είναι μόνο η ΔΙΑΑΜΑΘ, δεν είναι η Περιφέρεια, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, β’ βαθμού, δημοτικά συμβούλια, διοικητικά συμβούλια, καταλαβαίνετε την γραφειοκρατία και τον δαίδαλο που υπάρχει για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε έστω και ένα βήμα την πρότασή μας. Αλλά ήδη έχουμε προχωρήσει και στην αναδιοργάνωση της ΔΙΑΑΜΑΘ με την πρόσληψη γεν. διευθυντή, 3 διευθυντών, ώστε να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε την ΔΙΑΑΜΑΘ, να μπορεί να παίρνει και χρήματα από το ΕΣΠΑ και να αρχίσει να αυτοτροφοδοτείται και από άποψη χρηματοδοτήσεων και να μην είμαστε συνέχεια στο δώσε χρήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Περάσαμε και στην αναδιοργάνωση του μετοχικού κεφαλαίου βάζοντας πλέον το 51% στις 5 πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας, γιατί εάν δεν υπάρχουν οι 5 πρωτεύουσες τότε δεν μιλάμε για διαχείριση. Θα πρέπει οι 5 δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων να συναποφασίζουν γιατί αυτοί είναι και ο κύριος όγκος των απορριμμάτων, δηλαδή οι δημότες αυτών των περιοχών είναι και ο κύριος όγκος που δημιουργεί και τα απορρίμματα. Αυτά όλα έχουν προχωρήσει και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολες και βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και η συνεργασία μας με την Περιφέρεια η οποία είναι άριστη προχωράει τον κεντρικό σχεδιασμό. Το δεύτερο εργοστάσιο είναι στην περιοχή της Δράμας – Καβάλας. Υπάρχει και εκεί μία δρομολόγηση αλλά ακόμη δεν έχουμε το οριστικοποιήσει το σημείο. Όλα όμως έχουν μπει σε μία τάξη, προχωρούν οι διαγωνισμοί για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, για τα κέντρα διαλογής, για την αγορά μηχανημάτων που θα μπουν σε αυτά τα κέντρα. Υπάρχει μία κινητικότητα δηλαδή και όλα αυτά γίνονται γιατί εάν δεν υπήρχε αυτή η κινητικότητα την επόμενη μέρα θα έπρεπε να πληρώνουμε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση, κάθε ΟΤΑ 30.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ανοικτό σκουπιδότοπο!
Μιλήστε μας για τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί
- Έχουμε προχωρήσει και σε μελέτες διαχείρισης των μπάζων και αυτή την στιγμή και στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και του Δήμου και της ΤΕΔΚ υπάρχει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, υπάρχει μία κουβέντα για την κομποστοποίηση. Ο μπλε κάδος θα αρχίσει από την άνοιξη να υπάρχει σε πολλούς δήμους της Ροδόπης και του Έβρου. Η ανακύκλωση δηλαδή, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σπουδαίο και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως επίσης η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει συμβληθεί με όλες τις εταιρείες ανακύκλωσης, για τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, για μπαταρίες αυτοκινήτων, τα ελαστικά αυτοκινήτων, έχει αποστείλει, έχει πάρει στοιχεία από τα επιμελητήρια, τα έχει αποστείλει στους διάφορους καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, τους λέει ποιοι είναι οι αδειοδοτημένοι φορείς, τους καλεί να συμβληθούν με αυτούς γιατί όλες αυτές οι συμβάσεις δεν σημαίνουν κόστος επιπλέον στον επιχειρηματία. Ίσα – ίσα έρχεται μία εταιρεία του τα παίρνει από την αυλή του, του αδειάζει τον τόπο και τον βγάζει και από την έγνοια τι θα τα κάνει και μάλιστα τον πληρώνει κιόλας. Άρα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε σιγά – σιγά την κοινωνία ότι οι καιροί αλλάζουν, ο πλανήτης αρχίζει και έχει πρόβλημα και αν όλοι δεν αποφασίσουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε σαν ιδιώτες, σαν φορείς, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το αύριο».
Στην κοπή της πίτας και τα στελέχη του προγράμματος «Θησέας», εκπρόσωποι της περιφέρειας, διευθυντικά στελέχη που παρακολουθούν την προσπάθεια από κοντά όπως ο Κώστας Καλούδης, ο Τάσος Παράσχου κ.ά.
Μελαχροινή Μαρτίδου Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Χρόνος"