ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΣ
ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. - ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης - στηρίζει τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Κομοτηνής στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την καθιέρωση της χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών. Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει τους δημότες να εντάξουν τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων στην καθημερινότητά τους, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Δήμοι αναλαμβάνουν την οργάνωση του δικτύου συλλογής υπολειμμάτων τροφών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., τους παρέχει τεχνική και ενημερωτική υποστήριξη σε κάθε βήμα. Τα υπολείμματα τροφών οδηγούνται σε ειδική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας κόμποστ, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό που ενισχύει την αγροτική παραγωγή και προστατεύει το έδαφος.
Με τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον!


ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ
Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.
Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο
- υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα)
- υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)
- φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
- ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
- τσόφλια αυγών
- γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
- λίγα φύλλα
Τι ΔΕΝ ρίχνουμε στον καφέ κάδο
- νωπά κρέατα & ψάρια
- μαγειρεμένα λάδια
- λίπη
- συσκευασίες κάθε είδους
- κλαδέματα κήπων
- κάψουλες καφέ
- στάχτη
- αποτσίγαρα
- ακαθαρσίες κατοικιδίων







Τα 4 βήματα
της χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών

Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα

Τα μεταφέρουμε στον καφέ κάδο

Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα οδηγεί στη μονάδα επεξεργασίας

Μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωικό υλικό
ΧΡΗΣΙΜΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ



ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
- Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα.
· Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίζουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα ή χαρτί.
· Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες μαναβικής, είτε χύμα.
· Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας. - Τα μεταφέρουμε στον καφέ κάδο.
- Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα οδηγεί στη μονάδα επεξεργασίας.
- Μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό.
ΤΟ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ - ΚΟΜΠΟΣΤ
Τα υπολείμματα τροφών που συλλέγονται μέσω του καφέ κάδου, θα οδηγούνται σε μονάδα επεξεργασίας όπου παράγεται κόμποστ.
Το κόμποστ είναι ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες κηποτεχνίας και σε καλλιέργειες, βελτιώνοντας τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους και συνεισφέροντας στη θρέψη των φυτών.
Υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο στην πράξη η ανακύκλωση των βιοαποβλήτων.
ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Υποδομές Μεταφορών,
Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
