Το 2ο Διεθνές Συνέδριο στη Διαχείριση, τη Μηχανική, το Σχεδιασμό και την Οικονομική του Περιβάλλοντος, επισκέφθηκαν στελέχη της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε

Παρ 26 Ιουν 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To 2o Διεθνές Συνέδριο στη Διαχείριση, τη Μηχανική, το Σχεδιασμό και την Οικονομική του Περιβάλλοντος, (Second International Conference on Environmental Management, Engineering, Planning, and Economics - CEMEPE & SECOTOX Conference) που διεξάγεται στη Μύκονο από τις 21 έως τις 26 Ιουνίου 2009 επισκέφθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δημήτρης Δερματάς καθώς και συνεργάτες της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Μυκόνου. Πρόεδροι του συνεδρίου είναι οι κκ. Αθανάσιος Κούγκολος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Κωνσταντίνος Αραβώσης, Λέκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντιπρόεδροι του συνεδρίου είναι οι κκ. Αβραάμ Καραγιαννίδης, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και  Πέτρος Σαμαράς, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ευάγγελο Μπαλτά.

Ακολούθησαν ομιλίες από δύο προσκεκλημένους επιστήμονες τον Καθηγητή George Tchobanoglous με τίτλο ομιλίας «Βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων στον 21ο αιώνα: τάσεις, ανάγκες, προκλήσεις και ευκαιρίες» και τον καθηγητή Φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο με τίτλο «Πόσο πράσινο είναι το σύμπαν; Large Hadron Collider το μεγαλύτερο πείραμα που επιχειρήθηκε ποτέ».

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα γίνει παρουσίαση περισσότερων από 450 επιστημονικές εργασίες σε 3 παράλληλες συνεδρίες. Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν είναι: Οικοτοξικολογία, Βιομηχανικά Απόβλητα, Βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, Ποιότητα αέρα, Ρύπανση υδάτων, Οικονομική περιβάλλοντος, Βιώσιμη ανάπτυξη και χωρικός σχεδιασμός, Ενέργεια και περιβάλλον, Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, Εκπομπές και διασπορά ρύπων, Μαθηματική μοντελοποίηση, Περιβαλλοντική αποκατάσταση, Υδραυλική μηχανική και διαχείριση υδατικών πόρων, Περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία, Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και Τηλεπισκόπηση, Ανάλυση και προστασία οικοσυστημάτων, Διαχείριση παράκτιου περιβάλλοντος, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Τεχνολογίες ελέγχου ρύπανσης, Περιβαλλοντική εκπαίδευση και, τέλος, Τουρισμός και περιβάλλον

Η συνεδρία για την οικοτοξικολογία θα ξεκινήσει με την ομιλία του Γερμανού καθηγητή Α. Gies, διευθυντή της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (UBA), προσκεκλημένου από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση SECOTOX. Άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι που θα δώσουν διαλέξεις είναι οι πρώην πρυτάνεις του ΕΜΠ Α. Ανδρεόπουλος και  Ν. Μαρκάτος,  ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Α. Οικονομόπουλος όπως επίσης και ο καθηγητής B.Bilitewski από το Γερμανικό Πολυτεχνείο της Δρέσδης.