Κατασκευή αυτοσχέδιου κάδου ανακύκλωσης

Παρ 29 Μαρ 2013

Δελτίο τύπου ΔΙΑΑΜΑΘ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα που επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή. Με ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, όπως η ανακύκλωση συσκευασιών, μπορεί να υπάρξει μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου μαζί με άλλα οφέλη. Συνεπώς η ανακύκλωση συσκευασιών οφείλει να είναι μία καθημερινή συνήθεια του κάθε πολίτη. Για τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης των συσκευασιών είναι σημαντικό να διαχωρίζονται στο σπίτι ή στο γραφείο τα υλικά συσκευασίας από τα κοινά σκουπίδια σε κάποιον ξεχωριστό κάδο.

Με τα ακόλουθα βήματα - οδηγίες είναι δυνατή η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου κάδου για τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στο γραφείο ή στο σπίτι μας.

Υλικά - Εργαλεία

  • 1 Χαρτοκιβώτιο

  • 2 Φωτογραφίες εκτυπωμένες σε κόλλα Α4

  • Κολλητική ταινία (Σελοτέιπ)

  • 1 Πλαστική μεμβράνη (διαφάνεια)

  • 1 Ψαλίδι

  • 1 Συρραπτικό μηχάνημα

Βήματα - Οδηγίες

Στις επόμενες φωτογραφίες παρουσιάζονται τα βήματα για την κατασκευή του αυτοσχέδιου κάδου ανακύκλωσης. *Προσοχή: Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια των γονιών τους ή κάποιου μεγαλύτερου για την κατασκευή του κάδου.

1ο Βήμα. Συγκέντρωση των απαιτούμενων υλικών.

Συγκεντρώνουμε τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για την κατασκευή. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το χαρτοκιβώτιο που μπορεί να είναι π.χ. ένα κουτί από κόλλες Α4 που μπορούμε να προμηθευτούμε από βιβλιοχαρτοπωλεία ή άλλα καταστήματα δωρεάν. Οποιοδήποτε άλλο χαρτοκιβώτιο είναι εξίσου καλό.

2ο Βήμα. Στερέωση της πλαστικής μεμβράνης στο εσωτερικό του χαρτοκιβωτίου.

Η πλαστική μεμβράνη (διαφάνεια) μπορεί να ενισχύσει τη βάση του χαρτοκιβωτίου. Με την κολλητική ταινία στερεώνουμε την πλαστική μεμβράνη στον πυθμένα του χαρτοκιβώτιου.

Με χρήση συρραπτικού αυξάνεται η αντοχή των τοιχωμάτων του χαρτοκιβωτίου.

3ο Βήμα. Εκτύπωση των φωτογραφιών σε κόλλες Α4 και επικόλληση στο χαρτοκιβώτιο.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και με αυτό να διακοσμήσετε το χαρτοκιβώτιό σας. Οι φωτογραφίες μπορούν εκτυπωθούν σε απλό χαρτί σε μέγεθος Α4 και να κολληθούν με κολλητική ταινία στο χαρτοκιβώτιο.

4ο Βήμα. Συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Κατά τη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών προσέχουμε να είναι άδειες και όσο το δυνατόν πιο καθαρές και χωρίς υπολείμματα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με ένα απλό ξέπλυμα με νερό.

5ο Βήμα. Συλλογή υλικών στον αυτοσχέδιο κάδο ανακύκλωσης.

Καλό θα είναι όταν συλλέξουμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες να τις συμπιέσουμε με προσοχή για να μειώσουμε τον όγκο τους. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χώρο στον κάδο. Συγχαρητήρια! Ο προσωπικός σας μικρός μπλε κάδος είναι έτοιμος!

6ο Βήμα. Άδειασμα του αυτοσχέδιου κάδου ανακύκλωσης στον μπλε κάδο της γειτονιάς.

Ρίχνουμε χύμα τα υλικά συσκευασίας στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε σακούλες.

Το παρόν δελτίο τύπου υλοποιήθηκε στα πλαίσια της βραχυπρόθεσμης δράσης Β2 Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών ΑΜΘ του έργου «Επιλογές Διαχείρισης Αποβλήτων για τον Έλεγχο των Εκπομπών των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου» WASTE-C-CONTROL (LIFE09 ENV GR 294).