Ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές

Παρ 16 Ιαν 2009

Ως ηλεκτρική στήλη ή συσσωρευτής εννοείται κάθε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προέρχεται από την άμεση μετατροπή χημικής ενέργειας και αποτελείται από ένα ή περισσότερα πρωτογενή (μη επαναφορτιζόμενα) στοιχεία ή δευτερογενή (επαναφορτιζόμενα) στοιχεία.

Η διάθεση των ηλεκτρικών συσσωρευτών μαζί με τα οικιακά απορρίμματα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές θα πρέπει να διατίθενται σε ένα από τα αδειοδοτημένα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Μπαταρίες οικιακής χρήσης

Οι μπαταρίες μικρού βάρους οικιακής χρήσης μπορούν να διατίθενται στους ειδικούς κάδους που έχει εγκαταστήσει η ΑΦΗΣ Α.Ε. σε πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν τις μπαταρίες από το σπίτι τους και να τις διαθέτουν στους ειδικούς κάδους κατά την επίσκεψη τους στο σούπερ μάρκετ.

Η συλλογή των μπαταριών γίνεται με ευθύνη του συστήματος και πραγματοποιείται μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση της επιχείρησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά στην αποστολή των κάδων και το άδειασμα τους. Όσες επιχειρήσεις ή οργανισμοί ενδιαφέρονται και θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής μπορούν να απευθυνθούν στην ΑΦΗΣ.

ΑΦΗΣ Α.Ε.

Λεωφ. Δημοκρατίας 73, Μελίσσια 151 27
Τηλ: 210 8030244, 210 8030355, Φαξ: 210 8030604

Μπαταρίες αυτοκινήτων

Οι χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές οχημάτων και βιομηχανίας συλλέγονται κυρίως από ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, βιομηχανίες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους. Εξ' αυτών οι συσσωρευτές μολύβδου – οξέος ανακυκλώνονται σε εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, οι δε συσσωρευτές νικελίου – καδμίου οδηγούνται στο εξωτερικό για ανακύκλωση.

Όλες οι επιχειρήσεις ή οργανισμοί οι οποίοι παράγουν απόβλητα συσσωρευτών οφείλουν να τα παραδίδουν στο αδειοδοτημένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΣΥΔΕΣΥΣ. Το σύστημα αναλαμβάνει να προμηθεύσει τις επιχειρήσεις με τον ειδικό κάδο για την συλλογή των χρησιμοποιημένων μπαταριών. Οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το σύστημα ΣΥΔΕΣΥΣ.

ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε.

Ιουλίου Σμιθ 3, Θησείο 11851, Αθήνα
Τηλ 210 3421091

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  • Να επιλέγουμε να αλλάζουμε την μπαταρία του οχήματος μας σε συνεργεία που συνεργάζονται με την ΣΥΔΕΣΥΣ και έχουν συνάψει σύμβαση συνεργασίας.
  • Σε περίπτωση που οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους χρησιμοποιημένες μπαταρίες και θέλουν να τις διαθέσουν θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια συμβεβλημένη επιχειρήση (πχ ένα συνεργείο) και να τις παραδώσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος.