Δελτίο Τύπου ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Πέμ 25 Ιουν 2015

Συμμετοχή της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. στην 9η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.)

Στην  9η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στις 18, 19 & 20 Ιουνίου 2015 στη Χερσόνησο Κρήτης συμμετείχε η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και μηχανικούς-στελέχη της. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ συμμετείχε και στο Προεδρείο του Συνεδρίου την 2η ημέρα της Συνόδου.

Η 9η Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων - Κυκλική οικονομία, Φο.Δ.Σ.Α και κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων» συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α, τον Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Πεδιάδας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 

 

Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κος Ιωάννης Τσιρώνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κος Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κος Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και στελέχη των Φο.Δ.Σ.Α και πλήθος αιρετών από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Τα αντικείμενα της Συνόδου αναπτύχθηκαν από πλήθος εισηγητών από τους παραπάνω φορείς και εμπλεκόμενους. Επιπρόσθετα στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις χώρες Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία και τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων Φο.Δ.Σ.Α των χωρών τους.

 

 

 

 

Ειδικότερη αναφορά ως κεντρικό θέμα της Συνόδου αποτέλεσε το πρόσφατο σχέδιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και το νέο πλαίσιο που εισάγει στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μεταξύ των συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρεται σχετικά ότι το νέο ΕΣΔΑ είναι ένα καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο και ότι η διασφάλιση των πόρων προς τους εμπλεκόμενους (Φο.Δ.Σ.Α και Δήμους) θεωρείται βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου δηλαδή να καταστεί ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της συνόδου μπορούν να βρεθούν στο ακόλουθο αρχείο-pdf.