Δελτίο Τύπου ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Έναρξη ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) έχει ξεκινήσει την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών με το σύστημα του ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ. Ήδη έχει παραδοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που αφορά 846 μπλε κάδους ανακύκλωσης και 4 ειδικά απορριμματοφόρα ανακύκλωσης για την αποκομιδή των συγκεκριμένων κάδων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του προγράμματος ανακύκλωσης, εντός του Μαρτίου ξεκίνησε η αρχική δράση της ενημέρωσης με διανομή σάκου ανακύκλωσης και ενημερωτικού υλικού. Εκκίνησε επίσης η σταδιακή τοποθέτηση των μπλε κάδων με αρχή στις γειτονιές της πόλης της Ξάνθης. Ήδη από το τέλος Μαρτίου ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια συλλογής των μπλε κάδων από τα ειδικά απορριμματοφόρα ανακύκλωσης με προορισμό το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ξάνθης.

Η ανακύκλωση εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δείκτη προόδου και συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας. Για την επιτυχία του προγράμματος της ανακύκλωσης καθοριστική είναι η συμμετοχή, στήριξη και συμβολή των πολιτών κάνοντας την ανακύκλωση τρόπο ζωής και μία καθημερινή διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν την ανακύκλωση και να ακολουθούν ορισμένες απλές οδηγίες και συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο μπαίνουν όλες οι συσκευασίες από:

* αλουμίνιο π.χ. κουτάκια αναψυκτικών, αλουμινόχαρτο, κ.λπ.

* λευκοσίδηρο π.χ. κουτιά από κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, τενεκέδες, κ.λπ.

* πλαστικό π.χ. πλαστικά μπουκάλια νερού, μπουκάλια από καλλυντικά, κ.λπ.

* γυαλί π.χ. γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια, μπουκάλια από κρασί, κ.λπ.

* χαρτί ή χαρτόνι π.χ. κουτιά από μπισκότα ή πίτσα, συσκευασίες από γάλα και χυμούς,  χαρτόνια, εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.

Προσοχή! Στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο δεν ρίχνουμε σκουπίδια, π.χ. λερωμένα χαρτιά, φρούτα, λαχανικά, λάδια, στάχτες, χώματα, κλπ.

 

ΕΞΙ (6) ΑΠΛΕΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ

1. ∆ιαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες από τα άλλα σκουπίδια.

2. Αδειάζουμε τελείως τις συσκευασίες από υπολείμματα.

3. ∆ιπλώνουμε τα χαρτόνια και κρατάμε το καπάκι του κάδου κλειστό.

4. Ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι σε δεμένες σακούλες.

5. ∆εν πετάμε κοινά σκουπίδια στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο.

6. Μιλάμε για την ανακύκλωση στους φίλους μας!

 

Στον παρακάτω δεσμό υπάρχει βίντεο της ΕΕΑΑ ΑΕ στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι οδηγίες και πρακτικές για την ανακύκλωση με τον μπλε κάδο.
https://youtu.be/-zuIQphGbNg

Για τους μικρούς μας φίλους στον δεσμό https://www.youtube.com/watch?v=jUXWKk3JLCU υπάρχει ένα Παιδικό Εκπαιδευτικό Βίντεο της ΕΕΑΑ ΑΕ που εξιστορεί την ιστορία του μπλε κάδου, γνωστός και ως «Κύριος Μπλέκας»!

Ακόμη, στον δεσμό http://www.diaamath.gr/content/συνοπτικός-οδηγός-συμμετοχής-στην-ανακύκλωση-συσκευασιών υπάρχει συνοπτικός οδηγός συμμετοχής στην ανακύκλωση συσκευασιών ενώ στον δεσμό http://www.diaamath.gr/content/κατασκευή-αυτοσχέδιου-κάδου-ανακύκλωσης υπάρχουν οδηγίες για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου κάδου ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στο γραφείο ή στο σπίτι μας.