Απόβλητα βρώσιμων ελαίων και λιπών

Τρί 13 Οκτ 2009

Η απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων χρησιμοποιημένων λαδιών, λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τους, δημιουργεί προβλήματα στα αποχετευτικά συστήματα των πόλεων και στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη λαδιών αλλά και να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. έστειλε επιστολές σε όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν μαγειρικά έλαια, με πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν στη διαχείριση, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. Ήδη συμπληρώθηκε ο τρίτος μήνας που αυτή η δράση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την παραπάνω λογική, η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των μαγειρικών ελαίων επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις συλλογής για την προώθησή τους προς αξιοποίηση. Το κόστος για την παράδοση των ελαίων είναι μηδενικό και καλύπτεται από τις επιχειρήσεις συλλογής.

Προκειμένου λοιπόν να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να απαλλαγούν νόμιμα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση οι δημότες της Ροδόπης από τα απόβλητα αυτά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, απεστάλησαν επιστολές από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. σε όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που παράγουν βρώσιμα έλαια. Τη δράση στηρίζει ο Δήμαρχος Κομοτηναίων και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Δημήτρης Κοτσάκης.

Είναι γεγονός πλέον ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με τη συνεργασία της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και των Δήμων, μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας και αποτελούν προτεραιότητα στις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση είναι το στοίχημα της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε.

Ωστόσο η επιτυχία των προγραμμάτων ανακύκλωσης χρειάζεται απαραιτήτως την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. στο τηλ. 2531081400 καθώς και στο site της (www.diaamath.gr) είναι στη διάθεση όλων για παροχή πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δραστηριοποιούνται ήδη επιχειρήσεις με σκοπό τη συλλογή των βρώσιμων ελαίων και των λιπών. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αλφαβητικά τα στοιχεία επικοινωνίας των αδειοδοτημένων αυτών επιχειρήσεων.

Επωνυμία Διεύθυνση Τηλέφωνα
Εταιρεία ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Πετροχώρι, Ξάνθης 6978043694
Επιχείρηση Ν. ΤΣΟΛΑΚΗΣ / Σ. ΙΩΑΝΝΟΥ / Π. ΜΠΑΡΜΠΑΛΕΞΗΣ Ο.Ε. 12ο χλμ Κιλκίς - Θεσ/νικης (κόμβος Πεδινού)  
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΙΟΙ ΚΙΜΩΝΟΣ ΜΙΧΑΛΛΕΛΗ Ο.Ε. Πλωμάρι ΛΕΣΒΟΥ  
Επιχείρηση ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΩΝΗΣ Ε.Π.Ε. Δ.Δ. Αιγίνου, Δήμου Αιγίνου, Πιερείας  
Επιχείρηση Ι. Κανακίδης / Χρ. Δράκος Ε.Π.Ε. OCTOPUS NETWORK Ε.Π.Ε. Μαβίλης 3, Θεσ/νικη  
Εταιρεία ΕΚΟΘΡΑΚ Α.Ε. Παλαγία Αλεξανδρούπολης 2551097133, 6944659356
Εταιρεία AGROINVEST A.E.B.E. Ε.Ο. Λαμίας - Θεσ/νίκης, Δ. Ελιαίων, Δ.Δ. Αχλαδού, θέση Τάπια  
Εταιρεία ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΔΗΣ Εξοχή, Ξάνθης 2541094004
Εταιρεία ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΦΩΤ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γρ. Λαμπράκη 38, 56429 Σταυρούπολη, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310656555                 6956247681                   polixnikolaos@yahoo.gr
Εταιρεία ΕΑΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ Βυζαντίου 10, Αγγελοχώρι, Δ.Ε. Μηχανιώνας, Θεσ/νικη 2541087923
ΕCOWASTE 25ης Μαρτίου, Καβάλα 6948249451

Επιπλέον στην πόλη της Κομοτηνής υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να ανακυκλώσει μαγειρικό λάδι σε κατάστημα της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.. Στο κατάστημα της εταιρείας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως & Παπανδρέου, στην Κομοτηνή (τηλ. 2531023315), έχει τοποθετηθεί κάδος συλλογής λαδιού τηγανίσματος από τον Ιανουάριο του 2011.