Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή!

Δευ 3 Ιουν 2013

Δελτίο τύπου ΔΙΑΑΜΑΘ

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ροδόπης σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. διοργάνωσαν το Σάββατο 18 Μαΐου στον αύλειο χώρο της προσκοπικής εστίας Κομοτηνής (Νικ. Πλαστήρα 6) δράση με τίτλο “Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή!”. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των κατοίκων για το ζήτημα της ανακύκλωσης των συσκευασιών και άλλων υλικών.

Φωτό: 1. Δημιουργία μικρής γωνίας ανακύκλωσης και 2. Πρόσκοποι και Λυκόπουλα με αυτοσχέδιους κάδους ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τη δημιουργία μίας μικρής γωνίας ανακύκλωσης με τους απαραίτητους κάδους υλικών και την ανάρτηση ενημερωτικών πανό με πληροφορίες και συμβουλές για την ανακύκλωση. Οι κάδοι αφορούσαν: συσκευασίες (μπλε κάδος), φορητές μπαταρίες (κάδος ΑΦΗΣ), οργανικά απόβλητα (κάδος οικιακής κομποστοποίησης), απόβλητα ηλεκτρικών συσκευών (πράσινος κάδος) και κοινά σκουπίδια (κόκκινος κάδος). Ακολούθως, ομάδες παιδιών επισκέφτηκαν τα γύρω σπίτια όπου ενημέρωσαν τους γείτονες σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο, διανέμοντας ενημερωτικό φυλλάδιο, και ζήτησαν ανακυκλώσιμα υλικά που συγκέντρωσαν σε μπλε σάκους. Το βάρος των υλικών που συγκεντρώθηκε ανά ομάδα ζυγίστηκε και καταγράφηκε.

Φωτό: 3. Ενημέρωση στις γειτονιές και 4. Συγκέντρωση και ζύγιση υλικών.

Στη συνέχεια οι ομάδες των παιδιών έλαβαν ενεργά μέρος σε δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές κατανεμημένα σε οκτώ (8) σταθμούς, που είχαν ετοιμαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παιχνίδια: κιμ μνήμης, σκουπιδο-τσουβαλοδρομία, ψάρεμα, στόχος-βελάκια και οι κατασκευές: παπιέ μασέ, κολλάζ, μουσικό όργανο και αυτοσχέδιος κάδος ανακύκλωσης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε παιχνιδιού ή κατασκευής, οι ομάδες λάμβαναν ως επιβράβευση από κάθε σταθμό επιπλέον ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία συγκέντρωναν με στόχο την αύξηση του βάρους για την τελική καταγραφή.

Φωτό: 5-8. Παιχνίδια και κατασκευές σχετικά με την ανακύκλωση υλικών.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμασιών έγινε ξανά ζύγιση των υλικών που είχαν συγκεντρωθεί και η ομάδα με το μεγαλύτερο βάρος αναδείχτηκε νικήτρια. Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά όλων των ομάδων επιβραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους και τους δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια ανακύκλωσης καθώς και οδηγίες για τις κατασκευές στις οποίες έλαβαν μέρος.

Φωτό: 9. Αναμνηστική φωτογραφία λήξης της εκδήλωσης «Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή!»

Με την παραπάνω εκδήλωση εγκαινιάστηκε, από πλευράς Προσκόπων, μία σειρά από Δράσεις Περιβαλλοντικού Προβληματισμού με το γενικό τίτλο “alter eco, ο οικολογικός σου εαυτός”, που θα πραγματοποιούνται με ευθύνη της Π.Ε. Προσκόπων Ροδόπης.

Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Επιλογές Διαχείρισης Αποβλήτων για τον Έλεγχο των Εκπομπών των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου» WASTE-C-CONTROL του προγράμματος LIFE (LIFE09 ENV GR 294).