Άδεια μελανοδοχεία εκτυπωτή και toner

Παρ 16 Ιαν 2009

ΜελανοδοχίαΗ απόρριψη άδειων μελανοδοχείων στον κάδο αστικών απορριμμάτων είναι άλλη μία λάθος πρακτική. Τα υπολείμματα μελάνης που παραμένουν στο δοχείο είναι ιδιαίτερα βλαβερά και περιέχουν επικίνδυνα και τοξικά στοιχεία (π.χ. Κάδμιο) που με τη διάθεση τους σε χώρους ταφής μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα προκαλώντας περιβαλλοντική ζημιά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος κρατικός φορέας για τη συλλογή άδειων μελανοδοχείων. Όμως, αφενός οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εκτυπωτές, φωτοτυπικά, ή αναλώσιμα έχουν δικά τους προγράμματα συλλογής άδειων μελανοδοχείων, αφετέρου, δραστηριοποιούνται στην αγορά ιδιώτες που αναλαμβάνουν να ξαναγεμίσουν άδεια μελανοδοχεία.

Έτσι, αρκετοί κατασκευαστές και πωλητές αναλωσίμων των εκτυπωτών, με την αγορά καινούριου μελανοδοχείου διαθέτουν στον αγοραστή την επιλογή επιστροφής του εξαντλημένου μελανοδοχείου για ανακύκλωση πίσω στον κατασκευαστή είτε ταχυδρομικά είτε μέσω παράδοσης στο κατάστημα αγοράς. Επιπλέον άλλες εταιρείες του χώρου προσφέρουν προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης toner (μόνο) και απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τέλος, γνωστές αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας αποδέχονται τα άδεια μελανοδοχεία για ανακύκλωση.

Εναλλακτικά, υπάρχουν διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να ξαναγεμίσουν τα άδεια μελανοδοχεία των εκτυπωτών. Στις ίδιες εταιρείες μπορείτε να παραδώσετε το άδειο μελανοδοχείο απλά προς ανακύκλωση. Σε όλες τις κύριες πόλεις της Περιφέρειας (Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κομοτηνή) δραστηριοποιούνται παρόμοιες εταιρείες.

Ορθότερη πρακτική από την απλή αλλαγή και απόρριψη του παλιού μελανοδοχείου θα μπορούσε να θεωρηθεί η αναγόμωση των χρησιμοποιημένων μελανοδοχείων.